- 04/09/2024
- Σκύλος
Πώς να προστατέψω το σκύλο μου από την ζέστη;
Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να είναι δύσκολη για όλους μας, αλλά ιδιαίτερα για τα κατοικίδια ζώα μας, που συχνά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις υψηλές θερμοκρασίες. Τα ζώα δεν έχουν την ίδια ικανότητα με τους ανθρώπους να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα στην υπερθέρμανση και τα σχετικά προβλήματα υγείας, όπως η θερμοπληξία. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικά tips για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας κατοικίδια από τη ζέστη, τι πρέπει να αποφεύγουμε και ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές για να διατηρούμε τους αγαπημένους μας φίλους, ασφαλής και άνετους κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών του καλοκαιριού.
• Σκιά και καταφύγιο:
Εξασφαλίστε ότι το σκυλί σας έχει πρόσβαση σε σκιερά μέρη ή καταφύγια, όπου μπορεί να ξεκουραστεί μακριά από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.
• Νερό:
Διασφαλίστε ότι το σκυλί έχει πάντα πρόσβαση σε καθαρό και δροσερό νερό. Αλλάζετε το νερό συχνά για να παραμείνει δροσερό.
• Περίπατοι σε δροσερές ώρες:
Προτιμήστε να βγαίνετε με το σκυλί σας τις πρωινές ή βραδινές ώρες, όταν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή.
• Αποφυγή πλακόστρωτων επιφανειών:
Αποφύγετε να περπατάτε το σκυλί σας σε πλακόστρωτους ή καυτούς δρόμους, καθώς μπορεί να κάψει τα πατούσια του. Ελέγξτε τη θερμοκρασία της επιφάνειας με την παλάμη σας πριν βγείτε.
• Ανακουφιστικά μέτρα:
Χρησιμοποιήστε ειδικά στρώματα με ενσωματωμένα ψυκτικά στοιχεία ( τα λεγόμενα Cooling Pads που μπορείτε να ζητήσετε από εξειδικευμένα pet shops, όπως στο Pethellas!)
• Κούρεμα:
Αν το σκυλί σας έχει μακρύ τρίχωμα, ίσως χρειαστεί να το κουρέψετε, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό κούρεμα που μπορεί να μειώσει την προστασία του από την ηλιακή ακτινοβολία.
• Εσωτερικός χρόνος:
Φροντίστε να περνάει περισσότερο χρόνο σε δροσερούς και καλά αεριζόμενους χώρους του σπιτιού σας.
• Σημάδια υπερθέρμανσης:
Να είστε προσεκτικοί για σημάδια υπερθέρμανσης, όπως υπερβολική δίψα, γρήγορη αναπνοή, αδυναμία ή ακαμψία. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, δροσίστε το σκυλί με δροσερό (όχι κρύο) νερό και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.