Οι γάτες είναι από τη φύση τους πολύ καθαρά ζώα και για να κάνουν την ανάγκη τους πρέπει να σκάψουν. Η εκπαίδευσή τους λοιπόν να πηγαίνουν για την ανάγκη τους σε λεκάνη με άμμο, είναι πολύ εύκολη
Πριν αποκτήσετε ένα γατάκι, φροντίστε να προμηθευτείτε εκτός από τα απαραίτητα μπωλ φαγητού–νερού, παιχνίδια, ονυχοδρόμιο, ακόμα και αυτόματη ταίστρα κ.α. και την τουαλέτα της γάτας σας (δοχείο-λεκάνη) με την άμμο που της αρέσει. Φροντίστε όμως να είναι αρκετά ευρύχωρη για μία γάτα ενώ αν έχετε δύο και παραπάνω, φροντίστε να έχει αντίστοιχο αριθμό αμμοδοχείων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι όλες οι γατούλες τόσο ενθουσιασμένες με τις αμμοδόχους τους. Το αντίθετο μάλιστα, συχνά δυσανασχετούν να τις χρησιμοποιήσουν. Παρακάτω θα διαβάσετε πως αρκούν 6 Τρόποι για να πηγαίνει η γάτα σας στην άμμο:
1. Έχετε πάνω από μια λεκάνες με άμμο αν χρειάζεται
Παρόλο που οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν ότι πρέπει να έχουμε επιπλέον λεκάνες από αυτές που έχουμε, εντούτοις αυτό δεν είναι πάντα πρακτικό. Αν έχετε μια λεκάνη για κάθε δυο γάτες, είστε καλυμμένοι. Αυτό όμως που πρέπει να ξέρετε είναι ότι δυο λεκάνες στο ίδιο σημείο μετρούν για τις γάτες σαν μία. Οπότε βάλτε τες σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού και εκπαιδεύστε τις γατούλες σας να πηγαίνουν σε όποια θέλουν.
2. Δώστε σημασία στο μέρος που θα τις βάλετε
Η ευκολία στην τουαλέτα είναι το παν. Αυτό που ισχύει για εμάς ισχύει και για τα γάτες μας. Τοποθετήστε τις λεκάνες σε εύκολα και προσβάσιμα για αυτές σημεία και σε μέρη με λίγη κίνηση. Αν για παράδειγμα τις βάλετε δίπλα στην πόρτα που ανοιγοκλείνει, είναι λογικό να μη θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν. Επίσης σκεφτείτε και την ευκολία της γάτας σας. Αν τις βάλετε, για παράδειγμα, κάπου που πρέπει να ανέβουν ή να κατέβουν για να τις φτάσουν, ίσως δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
3. Μην τις βάζετε δίπλα στο φαγητό τους
Το πιθανότερο σε μια τέτοια περίπτωση είναι να μην τη χρησιμοποιήσουν ποτέ. Οι γάτες από μόνες τους πηγαίνουν τουαλέτα όσο πιο μακριά από τη φωλιά τους γίνεται, για να μη δίνουν στόχο στα αρπακτικά. Επομένως δεν τρώνε ποτέ εκεί που θα κάνουν την ανάγκη τους. Αν λοιπόν εσείς βάλετε την άμμο δίπλα στο φαγητό τους, απλά θα την αγνοήσουν. Για αυτό τα δυο αυτά πράγματα πρέπει να τα βάλετε σε ξεχωριστά δωμάτια.
4. Σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας νιώθει άνετα με την αμμοδόχο της
Το λάθος που κάνουμε πολλές φορές είναι στο μέγεθος της λεκάνης. Θα πρέπει αυτή να είναι μεγαλύτερη από το σώμα της γατούλας σας ώστε να νιώθει άνετα μέσα σε αυτή. Να μπορεί να σκάψει και να στριφογυρίσει με την άνεσή της. Αν δεν νιώθει άνετα, το πιθανότερο είναι να μην πάει καθόλου εκεί.
Επίσης αν έχετε ηλικιωμένη γατούλα ή κάποια με κινητικά προβλήματα ή άλλα θέματα υγείας, βεβαιωθείτε ότι μπορεί εύκολα να μπαίνει μέσα στη λεκάνη για την ανάγκη της.
5. Πάρτε την άμμο που θέλει η γάτα σας
Δεν σας έχει τύχει να αλλάξετε κάποια στιγμή το είδος της άμμου και να δείτε τη γάτα σας να δυσφορεί; Να μη θέλει να πάει, να την πετάει όλη έξω και γενικά να έχει αλλάξει συμπεριφορά; Όπως και εμείς έτσι και οι γατούλες μας έχουν τα γούστα τους. Μπορεί μια πανάκριβη άμμος να τα απωθεί και να μην νιώθουν άνετα να τη σκάψουν και μια φτηνή να είναι η αγαπημένη τους. Εμείς οφείλουμε να το σεβαστούμε αυτό και να αγοράσουμε την άμμο που τους αρέσει.
6. Να τις καθαρίζετε συχνά
Τέλος, να τις καθαρίζετε συχνά. Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που πολλοί το αμελούν. Οι γάτες, ξέρουμε, ότι είναι τα πιο καθαρά ζώα. Σε μια γεμάτη ακαθαρσίες λεκάνη, ακόμα και αν αυτές είναι δικές τους, απλά δεν θα πάνε. Καλό λοιπόν είναι κάθε φορά που τη χρησιμοποιούν, να την καθαρίζετε. Και να την αλλάζετε τακτικά.