Shopping Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Home Phone Top Sales

Τι καθορίζει την ποσότητα ξηράς τροφής σκύλου ανά κιλά

Το φαγητό είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στη ζωή του σκύλου… μετά από εσάς φυσικά. Έτσι σύμφωνα με την σωστή ποσότητα ξηράς τροφής σκύλου ανά κιλά, θα πρέπει να πέρνει ακριβώς ό, τι χρειάζεται το σώμα του.

Εκτός από την ενέργεια που απαιτείται για να θέλει να παίζετε ασταμάτητα όλη τη μέρα,  χρειάζεται μία σειρά θρεπτικών ουσιών που σχηματίζουν κάθε ιστό και διατηρούν κάθε κυτταρική λειτουργία σε βέλτιστη κατάσταση.

Ο υπολογισμός της τροφής ενός σκύλου πρέπει να γίνεται σωστά αφού πάρα πολλά ή πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση και να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα.

Καλώς ή κακώς, από κουτάβι έως τα βαθιά γηρατειά, η διατροφή του σκύλου είναι πρωτίστως αυτό που θα καθορίσει την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής του. Και επειδή όλοι μας θέλουμε το καλύτερο για τον καλύτερο μας φίλο, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να καθορίσετε πόση τροφή θα δώσετε στο σκυλί σας.

Γιατί έχει τόση σημασία η σωστή ποσότητα ξηράς τροφής για τον σκύλο μας

Εφόσον έχουμε επιλέξει υπεύθυνα την κατάλληλη ξηρά τροφή για τον σκύλο μας χωρίς να παίρνουμε την φθηνότερη που βρίσκουμε στο super market αλλά ούτε και να ξοδεύουμε μία περιουσία για αυτή που θέλει να μας προωθήσει ο κτηνίατρος, τότε εάν ταΐζουμε το σκυλί μας πολύ λίγο, μπορεί να υποφέρει από διάφορες διατροφικές ανεπάρκειες.

Ωστόσο, εάν ταΐζουμε το σκύλο μας πάρα πολύ, τότε σίγουρα θα τον οδηγήσουμε σε παχυσαρκία και τα σημαντικά προβλήματα υγείας που προκαλεί, όπως:

 • Μυοσκελετικά προβλήματα όπως οστεοαρθρίτιδα, ρήξη χιαστών και δισκοπάθεια
 • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Σύνδρομο Κούσιγκ (Cushing’s disease)
 • Δερματοπάθειες
 • Καρκίνο
 • Μειωμένη διάρκεια και ποιότητα ζωής

Όσο δυσάρεστα και άν ακούγονται όλα αυτά, η σωστή ποσότητα ξηράς τροφής σκύλου ανά κιλά καθώς και η ποιότητα της είναι το κλειδί για να βοηθήσετε στη συνολική υγεία του κατοικίδιου σας αλλά και να αισθάνεται καλύτερα.

Πώς γίνεται ο σωστός υπολογισμός τροφής σκύλου

Αρχικά, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο πίσω μέρος της συσκευασίας σε κάθε τροφή για σκύλους. Εκεί θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για τις ημερήσιες ποσότητες ξηράς τροφής ανά κιλα, όπως αυτός ο πίνακας της σειράς ξηράς τροφής Bosch για κουτάβια.

Πινακας Ποσοτητας Τροφης Σκυλου Bosch

Πίνακας ποσότητας τροφής σκύλου

Έτσι κάθε κατασκευαστής συνιστά την σωστή δοσολογία τροφής για το σκυλί σας για μια περίοδο 24 ωρών. Φυσικά κάθε μάρκα έχει διαφορετικές διακυμάνεις και οδηγίες αλλά γενικά αυτή είναι η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ξηράς τροφής (σε γραμμάρια) ανά βάρος του σκύλου (σε κιλά).

Βάρος σώματος (Kg)Ημερήσια Συνιστώμενη Ποσότητα (g)
1-575-105
5-10140-200
10-20200-300
20-30300-400
30-40400-500
40-50500-600
50+580 + 80/8Kg Βαρος Σώματος

Τα περισσότερα ενήλικα σκυλιά τρώνε δύο γεύματα την ημέρα ενώ τα κουτάβια συχνά χρειάζονται τρία ή περισσότερα, οπότε θα πρέπει να διαιρέσετε το ποσό στον πίνακα με τον αριθμό των γευμάτων που προσφέρετε.

Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ημερήσια δοσολογία σκυλοτροφής

Σίγουρα θα πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες όταν καθορίζετε ακριβώς πόσο θα τρώει το σκυλί σας. Η σωστή μερίδα ξηράς τροφής εξαρτάται κυρίως από:

 • Το είδος ξηράς τροφής
 • Τον αριθμό των γευμάτων ανά ημέρα
 • Το σωματικό βάρος
 • Τον ρυθμό μεταβολισμού
 • To επίπεδο σωματικής άσκησης

Φυσικά, η ποσότητα ξηράς τροφής σκύλου ανά κιλά κρίνεται και από τον τρόπο ζωής του.

 • Είναι σκύλος εργασίας ή αράζει όλη μέρα στον καναπέ;
 • Πάει βόλτες ή βγαίνετε απλά για τα απαραίτητα;
 • Πόση ώρα βγαίνετε βόλτα τη μέρα;
 • Οι βόλτες είναι χαλαρές ή περιλαμβάνουν έντονη σωματική δραστηριότητα;
 • Μένει μέσα στο σπίτι ή στην αυλή;

Συνδυάζοντας αυτές τις πληροφορίες με τον τρόπο ζωής του σκύλου σας θα βρείτε την βέλτιστη ποσότητα φαγητού που πρέπει να του προσφέρετε σε καθημερινή βάση.

Για παράδειγμα, ένα σχετικά “ανενεργό” Corgi 15 κιλών ίσως χρειάζεται λιγότερο και από τα 200gr ξηράς τροφής που συνιστά ο πίνακας. Αντίθετα ένα κόλλεϊ 15 κιλών που δεν κάθεται ποτέ ακίνητο, ίσως χρειάζεται περισσότερο από τα προτεινόμενα 300gr.

Μπορείτε ακόμα και να χρησιμοποιήσετε έναν θερμιδομετρητή για σκύλους, αλλά λάβετε υπόψη ότι όσο ακριβείς και αν είναι αυτές οι συσκευές, οι πραγματικές ανάγκες του σκύλου σας μπορεί να είναι έως και 25% περισσότερες ή λιγότερες.

Η βαθμολογία της κατάστασης σώματος του σκύλου σας

Όπου και αν καταλήξετε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα “σύστημα” για να τελειοποιήσετε την ποσότητα φαγητού. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει, εξηγώντας σας τη βαθμολογία της κατάστασης σώματος του σκύλου σας (Body Condition Score).

Βαθμολογία Κατάστασης Σώματος Σκύλου (Bcs)

Γενικότερα, το σώμα των σκυλιών που έχουν υγιές βάρος:

 • Έχει το σχήμα “κλεψύδρας” όταν το κοιτάζεις από ψηλά. Δηλαδή η κοιλιά πρέπει να είναι πιο μέσα από το στήθος και τους γοφούς.
 • Κοιτώντας απο το πλάι το στήθος τους πρέπει να είναι πιο κοντά στο έδαφος από ότι η κοιλιά τους όταν στέκονται.
 • Τα πλευρά τους δεν πρέπει να φαίνονται αλλά να γίνονται αισθητά εύκολα ασκώντας ελάχιστη πίεση.

Συμπέρασμα

Αφού συλλέξετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, κρατήστε την ποσότητα ξηράς τροφής σταθερή και αρχίστε να ελέγχετε το βάρος του σκύλου σας κάθε δύο με τέσσερις εβδομάδες κρατώντας ένα ημερολόγιο με τα αποτελέσματά. Αν το σκυλί σας βάζει ή χάνει κιλά εκτός προγράμματος, προσαρμόστε την ημερήσια μερίδα ξηράς τροφής.

Φυσικά θα πρέπει να είστε  παντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν υποκείμενες συνθήκες και να λύσει τυχόν απορίες αφού αυτός γνωρίζει καλύτερα τις ιδιαιτερότητες του σκύλου σας. Φυσικά κάθε φορά που αλλάζετε μάρκα ξηράς τροφής για σκύλους, θα πρέπει να ξαναπεράσετε από ολόκληρη αυτή τη διαδικασία αφού ο αριθμός των θερμίδων θα είναι διαφορετικός.

Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της ημέρας δεν έχει σημασία αν πεινάει (ή αν κάνει ότι πεινάει) αλλά αν το βάρος του σκύλου μας είναι αυτό που πρέπει να είναι. Ούτως ή άλλως ορισμένα σκυλιά όπως τα λαμπραντόρ είναι απλά λαίμαργα. Όσο και να τους δώσεις θα φάνε.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να κρατήσετε είναι ότι καλύτερα ο σκύλος μας να “πεινάει” αλλά να είναι υγιής χωρίς περιττό λίπος, παρά ένας χορτάτος αλλά υπέρβαρος σκύλος με προβλήματα υγείας και μικρότερο προσδόκιμο ζωής.