Shopping Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Home Phone Top Sales

Ξηρά τροφή γάτας: Πως να επιλέξετε την καλύτερη

Η γλυκιά σας μικρή και ναζιάρα γατούλα σας χρειάζεται ειδικά όταν έχει μάθει να ζει κοντά σας συνεχώς και να σας συντροφεύει και εσείς θέλετε να της προσφέρετε αυτό που πραγματικά αξίζει. Ένα φαγητό πλούσιο και θρεπτικό!

Τι μπορεί λοιπόν να περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο γεύμα βασισμένο στις επιθυμίες της αγαπημένης σας φίλης; Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα είδη γάτας, το αν είναι ξηρά τροφή γάτας ή κονσέρβα αλλά μπορεί ακόμα ακόμα να είναι γάλα για γατάκια σε μπιμπερό.

Πως θα επιλέξουμε την ιδανική για το αγαπημένο μας τετράποδο

Για να ζήσει μια μακρά, υγιή ζωή, η γάτα σας χρειάζεται σωστή διατροφή και για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες της θα πρέπει να ακολουθείτε συγκεκριμένες οδηγίες. Ποια είναι λοιπόν η κατάλληλη ξηρά τροφή γάτας. Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό δεν μιλάμε για νεογνά, όπου το βασικό τρόφιμο που γνωρίζουν είναι το γάλα για γατάκια και σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις είναι αγκαλιά με μπιμπερό για γατάκια.

Αναφερόμαστε σε μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία και συστατικά απαραίτητα για την υγεία της γάτας.

Ξηρά Τροφή Γάτας, Ειδη Γατας, Γαλα Για Γατακια, Μπιμπερο Για Γατακια,
Ξηρά Τροφή Γάτας: Πως Να Επιλέξετε Την Καλύτερη 12

Είδη γάτας

Πως μπορεί να επηρεάσει την διατροφή της

Η διατροφή μιας γάτας σίγουρα έχει να κάνει με το είδος της που μπορεί να καθορίζει και τις ανάγκες της. Δεν μπορεί να πει κανείς βέβαια ότι ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, όμως για τις περισσότερες γάτες η διαφορετική ράτσα σημαίνει διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά.

Οι διαφορές περιλαμβάνουν μεγαλύτερα ή μικρότερα μεγέθη κροκέτας, μαλακότερα ή σκληρότερα τρόφιμα, ειδικές βιταμίνες για διαφορετικές φυλές ή επιπλέον υδατάνθρακες ή λίπος. Υψηλής ποιότητας φαγητό είναι πάντα αναγκαιότητα.

Ειδη Γατας, Γαλα Για Γατακια, Μπιμπερο Για Γατακια, Ξηρα Τροφη Γατασ
Ξηρά Τροφή Γάτας: Πως Να Επιλέξετε Την Καλύτερη 13

Οι γάτες Sphynx ή οι γάτες του Σιάμ τρώνε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση τις τροφές που είναι ειδικά κατασκευασμένες για εκείνες. Τα πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν μια πιο λαμπερή γούνα, ισχυρότερες αρθρώσεις και βελτιωμένη υγεία γενικότερα. Αξίζει να ξοδεύετε λίγο χρόνο και ενέργεια αναζητώντας ποιοτικό φαγητό για αυτές.

Τροφή για διαφορετικές φυλές γάτας

Γιατί διαφορετικές τροφές για την κάθε φυλή γάτας και τι προσφέρουν

Ορισμένες φυλές γάτας έχουν τις δικές τους συγκεκριμένες απαιτήσεις για τρόφιμα. Επομένως, οι κατασκευαστές έχουν διαφοροποιήσει τις σειρές τους και φτιάχνουν τροφές για γάτες ειδικά για τη φυλή, αυτό συμβαίνει με μεγαλύτερη συχνότητα στο εξωτερικό.

Υπάρχουν επίσης γενικές εκτιμήσεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν σκεφτόμαστε τη γάτα. Ο ιδιοκτήτης μιας γάτας πρέπει να γνωρίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ξηρών τροφών για γάτες αλλά και των άλλων ειδών τροφών.

Ορισμένες φυλές γάτας αγωνίζονται να φάνε τις συνηθισμένες τροφές για γάτες λόγω της φυσιολογίας τους. Άλλες χρειάζονται περισσότερο από ένα συγκεκριμένο συστατικό από ό, τι τους παρέχει η βασική τροφή.

Η κατανόηση των πλεονεκτημάτων των διαφόρων μορφών τροφής για γάτες απαιτεί λεπτομερή επιστημονική μελέτη. Διαφορετικές φυλές γάτας έχουν διαφορετικές γενετικές πληροφορίες, επομένως πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε σαν ξεχωριστές.

Τα παραπάνω φυσικά δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει μόνο να ταΐζουμε την αγαπημένη μας γατούλα μόνο με μία συγκεκριμένη τροφή για την ράτσα της αλλά ότι καλό θα ήταν να προσέχουμε λίγο περισσότερο την διατροφή της αν είναι από συγκεκριμένη φυλή.

Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι βασίζονται σε θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται μόνο σε ζωικά προϊόντα. Ανά τους αιώνες, εξελίχθηκαν σε κυνηγοί που καταναλώνουν θήραμα το οποίο περιέχει υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, μέτριες ποσότητες λίπους και ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων και η διατροφή τους απαιτεί ακόμα αυτές τις γενικές αναλογίες μέχρι και σήμερα. Οι γάτες απαιτούν επίσης αρκετά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, λιπαρά οξέα και αμινοξέα.

Παρόλο που η γάτα σας χρειάζεται ορισμένες ποσότητες κάθε συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας για να είναι υγιής, τα περισσότερα δεν είναι πάντα καλύτερα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις βιταμίνες και τα μέταλλα, οπότε η χρήση συμπληρωμάτων συνήθως δεν είναι απαραίτητη εάν τρέφετε μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή. Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι επιβλαβή για τη γάτα σας και δεν πρέπει ποτέ να χορηγούνται χωρίς την έγκριση του κτηνιάτρου. Οι γάτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό ανά πάσα στιγμή.

Οι συνηθισμένες τροφές για γάτες διακρίνονται ως ξηρές, ημιζωικές και κονσέρβες. Αυτά τα προϊόντα διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητα σε νερό, το επίπεδο πρωτεΐνης, την πυκνότητα θερμίδων, τη γευστικότητα και την πεπτικότητα. Τώρα, αυτό που εξετάζουμε στην προκειμένη περίπτωση αφορά τη ξηρά τροφή.

Ξηρά τροφή για γάτες

Τα ξηρά τρόφιμα περιέχουν από 6% έως 10% νερό. Ανάλογα με την σύνθεσή τους, είναι ένα μείγμα συστατικών που συνδυάζεται, παρασκευάζεται και ξηραίνεται σε κομμάτια μεγέθους δαγκώματος. Τα συστατικά αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • υποπροϊόντα κρέατος
  • υποπροϊόντα πουλερικών
  • υποπροϊόντα σιτηρών
  • γεύμα ψαριού
  • πηγές ινών
  • προϊόντα γάλακτος
  • συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων

Τα κομμάτια ξηράς τροφής συχνά επικαλύπτονται με ενισχυτικά γεύσης, όπως ζωικό λίπος, για να κάνουν το φαγητό πιο νόστιμο.

Η ξηρή τροφή για γάτες είναι σχετικά οικονομική, και επειδή δεν στεγνώνει και μπορεί να διατηρηθεί εύκολα, προσφέρει στους ιδιοκτήτες την ευκολία της “ελεύθερης επιλογής”. Εάν χρησιμοποιείτε ξηρά τροφή, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε αχρησιμοποίητα μέρη σε δροσερό, ξηρό μέρος και να μην χρησιμοποιείτε το φαγητό μετά την ημερομηνία λήξης του.

Συνήθως αρκετοί ιδιοκτήτες αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ξηράς τροφής που μπορούν να αποθηκευτούν για μήνες, οπότε ο έλεγχος της ημερομηνίας λήξης πριν το σερβίρετε στη γάτα σας είναι πολύ σημαντικός. Η αποθήκευση τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα μειώνει τη δραστηριότητα και τη δραστικότητα πολλών βιταμινών και αυξάνει την πιθανότητα τα λίπη να γίνουν σκληρά. Είναι πολύ καλή ιδέα να αποθηκεύετε την ξηρά τροφή της γάτας σας σε αεροστεγές δοχείο για να αποτρέψετε την αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών και να διατηρήσετε τη γεύση.

Ημίξηρη τροφή για γάτες

Το κρέας και τα υποπροϊόντα κρέατος είναι τα κύρια συστατικά της ημίξηρης τροφής, η οποία περιέχει περίπου 35% υγρασία. Άλλα συστατικά, όπως η σόγια, τα δημητριακά, τα υποπροϊόντα σιτηρών και τα συντηρητικά προστίθενται για την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Το κόστος της τροφής αυτής είναι γενικά μέτριας κατηγορίας. Οι ημίξηρες τροφές μπορεί να είναι πιο ελκυστικές από τις ξηρές τροφές για γάτες σε ορισμένες γάτες και μπορούν επίσης να τρέφονται χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο, μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, το φαγητό μπορεί να στεγνώσει, να γίνει λιγότερο και σε γενικές γραμμές να μην τρώγεται καθόλου.

Η επιλογή της κατάλληλης ξηράς τροφής για γάτες

Εμπορικά παρασκευασμένες τροφές για γάτες έχουν αναπτυχθεί για να δώσουν στη γάτα σας τη σωστή ισορροπία θρεπτικών ουσιών και θερμίδων. Η ανάγνωση της ετικέτας διατροφής στη συσκευασία τροφίμων είναι ο καλύτερος τρόπος σύγκρισης των τροφών για γάτες.

Οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια ζώα πρέπει να παρέχουν συγκεκριμένες θρεπτικές πληροφορίες στη συσκευασία.

Ειδη Γατας, Γαλα Για Γατακια, Μπιμπερο Για Γατακια, Ξηρα Τροφη Γατασ
Ξηρά Τροφή Γάτας: Πως Να Επιλέξετε Την Καλύτερη 14

Οι διατροφικές απαιτήσεις μιας γάτας αλλάζουν σε διαφορετικά στάδια της ζωής της κι ας λένε… ότι η γάτα ζει επτά ζωές! Αυτά λοιπόν τα στάδια περιλαμβάνουν το γατάκι, την ενηλικίωση, την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία.

Ορισμένες τροφές για γάτες είναι σχεδιασμένες για όλα τα στάδια της ζωής, γεγονός που μπορεί να απλοποιήσει τη διαδικασία επιλογής για ιδιοκτήτες με πολλές γάτες διαφορετικών ηλικιών. Κατά την επιλογή μιας τροφής για γάτες, είναι επίσης σημαντικό να διαβάσετε τη λίστα συστατικών. Όπως και με τα ανθρώπινα τρόφιμα, τα είδη αναφέρονται κατά σειρά μείωσης του βάρους. Ψάξτε για τρόφιμα στα οποία κρέας, υποπροϊόντα κρέατος ή θαλασσινά αναφέρονται μεταξύ των πρώτων συστατικών, καθώς αυτό δείχνει ότι η τροφή περιέχει πιθανώς αρκετά συστατικά ζωικής προέλευσης για να παρέχει απαραίτητα αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα.

Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής

Όταν έχουμε να κάνουμε με τη διατροφή μιας νεαρής γάτας, καλό είναι να ψάξουμε αρχικά για μπιμπερό για γατάκια και φυσικά είτε εμείς είτε κάποιος που επιθυμεί να το κάνει, να δοκιμάσει να τα ταΐσει με γάλα για γατάκια.

Τώρα, μόλις αποφασίσετε ότι ένα φαγητό είναι πλήρες και ισορροπημένο, η επιλογή μεταξύ των τύπων φαγητού μπορεί να είναι θέμα αυτού που προτιμά η γάτα σας. Σε μερικές γάτες αρέσουν οι κονσέρβες, σε μερικές η  ξηρή τροφή και σε κάποιες άλλες αρέσει ο συνδυασμός των δύο. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα τι να επιλέξτε και τι είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα στη γάτα σας.

Οι γάτες είναι επιλεκτικές σχετικά με τι τρώνε. Λάβετε υπόψη ότι σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία, με θόρυβο, με την παρουσία άλλων ζώων, σε βρώμικα δοχεία τροφίμων ή σε κοντινά κουτιά απορριμμάτων οι γάτες ως καθαρά ζώα μπορούν να διστάσουν να φάνε. Προσπαθήστε να είστε ευαίσθητοι στη διατροφική συμπεριφορά της γάτας σας και κάντε τις απαραίτητες προσαρμογές.

Ειδη Γατας, Γαλα Για Γατακια, Μπιμπερο Για Γατακια, Ξηρα Τροφη Γατασ
Ξηρά Τροφή Γάτας: Πως Να Επιλέξετε Την Καλύτερη 15

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο. Οι γάτες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ποσότητα των τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουν για να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν υπερβολικά παχουλές ή λιποβαρείς.

Η παχυσαρκία είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που σχετίζεται με τη διατροφή στις γάτες και κάνει τις γάτες ευαίσθητες σε διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και του διαβήτη . Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το ιδανικό σωματικό βάρος για τη γάτα σας και ακολουθήστε τις προτάσεις του για την προσαρμογή της διατροφής της γάτας σας για να φτάσετε και να διατηρήσετε αυτό το βάρος.